Ymer Gusten & Co

Direktlänk till inlägg 26 april 2008

Urinsten - en sällsynt trist historia...

Av Larsson - 26 april 2008 14:37


Nu har jag ägnat lite tid åt att läsa på om urinstenar.


Ymers var som sagt, av typen kalciumoxalat. Hur och varför det uppkommer verkar inte vara alldeles klarlagt.

Så här svara t ex Agrias veterinär:



Läkningen efter urinstensoperation brukar ta 10 dagar. Då är huden läkt och suturerna kan tas bort. Däremot är det inte full styrka i buksåret. Därför bör hunden ta det lugnt ett par veckor till.

Man rekommenderar att ge Prescription diet u/d för att förhindra uppkomst av calciumoxalatstenar. Tyvärr har de en tendens att komma tillbaka. I Hills egen bok om sina foder anges att:" u/d kan avändas som helfoder vid långsiktig utfodring av vuxna hundar.


Olika tillskott av annat foder och näringsämnen bör undvikas.

Målsättningen är att pH i urinen skall vara 7,1-7,7"

Calciumoxalat kristaller förekomer i sur urin men även i neutral och lätt alkalisk urin.

Något lätt svar på varför hunden får calciumoxalatstenar går inte att ge. Man anger att vissa individer resorberar mer kalk än andra, eller att problemet ligger i njurarna, som utsöndrar mer calcium.


* * *


Det här står att läsa i:


Jämförelse av dietfoder till hund och katt på den svenska marknaden

Johanna Eliasson 2005


Kalciumoxalatsten

Kalciumoxalatstenar hos katt och hund kan inte lösas upp medicinskt utan måste tas bort medett kirurgiskt ingrepp (Lulich et al., 1993).

För förhindrande av nybildning av

kalciumoxalatsten kan ett lämpligt foder användas.

Fodret bör ha hög smältbarhet och optimala nivåer kalcium och magnesium. Kalciumrestriktion rekommenderas inte.

Trots att

ökad mängd magnesium i urinen minskar bildandet av kalciumoxalatstenar bör detta undvikas då det är en riskfaktor för struvitsten.

Måttlig natriumrestriktion rekommenderas eftersom

överkonsumtion kan inducera njurutsöndring av kalcium

(Osborne et al., 1996).


Kalciumcitrat inkluderas ofta för att förhindra uppkommande av kalciumoxalatstenar.

Kalciumcitrat har en alkalisk effekt på pH-värdet i urinen och bildar lösliga salter med kalcium i urinen varför det förhindrar uppkomst av kalciumoxalatsten (Osborne, 1994 et al.;Marone et al., 1983).

Om ett surgörande foder eller vitamin C-tillskott ges bör hunden byta

till ett foder som ger neutralt pH i urinen, samt att det innehåller ingredienser av hög kvalitet och smältbarhet. (Marone et al., 1983).


För att få en utspädd urin bör ett foder med hög smältbarhet och vattenhalt användas. Ett foder med hög vattenhalt är exempelvis ett konserverat foder eller om man tillsätter vatten till

torrfodrer innan utfodringen.


* * *



Det här kan man läsa i

En guide i näringslära och utfodring vid några vanliga sjukdomstillstånd hos hund och katt

Sofia Eliasson och Malin Erkas 2007


Kalciumoxalatsten

Kalcium och oxalsyra bildar i tarmen oabsorberbara kalciumoxalatkristaller. Om man då reducerar kalciumhalten i fodret utan att halten av oxalsyra minskar absorberas mer oxalat från tarmen som leder till ökad utsöndring i urinen.

Det behövs mindre mängd oxalat för att bilda sten än vad det behövs kalcium.


Tre vitaminer har visat sig ha betydelse för bildningen av kalciumoxalatsten. Oxalsyra bildas vid metabolismen av C-vitamin (askorbinsyra) och pyridoxinbrist leder till ökad bildning av oxalsyra.

D-vitamin ökar utsöndringen av kalcium i urinen (13).

Protein ökar filtrationshastigheten i glomeruli vilket ger ökad kalciumutsöndring i urinen (8).

Hanhundar drabbas oftare av kalciumoxalatstenar än tikar (3).


Foder

Precis som hos katt är det bara struvitsten som kan lösas upp med hjälp av foder. Övriga stenar måste avlägsnas kirurgiskt.

Sedan förhindras uppkomsten av nya stenar med hjälp av rätt foder.


Foder som behandlingsmetod får bara användas då det inte finns en direkt risk för obstruktion i urethra (13).


Målet med en stenlösande diet är att öka urinmängden. Det åstadkoms genom att utfodra med antingen våtfoder eller genom att blötlägga torrfoder. Det är även viktigt att hunden har fri tillgång på vatten. Fodret ska ha en något högre salthalt vilket stimulerar djuret till att öka sitt vattenintag och därmed ökar urinvolymen (8).


Fodret ska vara mineral- och proteinfattigt. Sänkt proteinhalt minskar bildning av urea och därmed ammonium. Ett minskat intag av de stenbildande mineralerna är nödvändigt för att minska utsöndringen i urinen (8).


Fodret ska ge rätt pH till urinen. Struvitsten löses upp i acidotisk urin medan bildningen av övriga stenar motverkas av ett något högre pH.


* * *


Jag köpte på veterinärens inrådan RC Urinary LP18. Det får han äta tillsvidare.

 
 
Ingen bild

Nike & Pia

27 april 2008 11:21

Hej Ymer! Oj, vad vi tycker synd om dig, här kommer krya på slickningar o klappar o kli bakom öronen i massor. Nike hälsar att det kliar som attan när man har stygn, men som tur är går det över när de är borta. O, mattar kan klia lite försiktigt RUNT stygnen, det är skönt! Nike hälsar oxå att vi har inte tid att vara vid datorn så mycket här i nya staden. Nike vill bara vara ute o lukta o kolla in alla nya hundar, matte vill bara vara inne o packa UPP, precis när hon har packat ner allt.....konstigt?! Så allt väl till ER med en stor kram. Kom o kolla sen när du är frisk o ta matte o Gusten med. Hej.

 
Ingen bild

Ymer

27 april 2008 16:40

Kli bakom örat som jag tycker så mycket om - tack, tack!!

Jag tycker de e kul me utflykter så jag tar Morsan å Gurra me mej å kommer så snart jag
blitt friskare.

Voff!






 
iDa

iDa

1 november 2010 16:23

Hittade inlägget när jag googlade lite. Min hund har också haft kalciumoxalater i urinen. Han går på specialfoder nu. Ska läsa vidare i bloggen hur Ymer mår nu!

http://idaeklof.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Larsson - 17 juni 2012 00:54

               Detta, mina vänner & bekanta och nära & kära, blir det sista inlägget i Ymer & Co.   I snart fem års tid har jag skrivit i denna blogg men nu känner jag att det är dax att avsluta. Jag vill från mitt hjärta tacka alla er s...

Av Larsson - 9 juni 2012 22:00

  Hem till mig leder ingen motorväg. Nix, här pratar vi krokig grusväg. Och kör man grusväg så går det ju inte så fort och det är bra för då hinner man se vad som finns vid sidan av vägen. Som rådjur, harar och älgar t ex.   Men ibland får man ...

Av Larsson - 8 juni 2012 11:00

    - Tja! Kan du leken Tafatt? Det går ut på att du springer och vi ska jaga ifatt dej. Fast vi kör en i taget så att du ska ha en chans, he he he     - Du menar så här?       Sen blev det ett kutande och ett springande så de...

Av Larsson - 8 juni 2012 00:00

  "Mitt sommarloooov, vad jätteskönt mitt soooommarlov ska bli..."     Nu sjunger väl inte Grabbarna precis.  Och inte har de lov heller men glädjen de känner över att sommaren är här (det står det iaf i almanackan) det kan man inte ta mi...

Av Larsson - 7 juni 2012 14:00

  Först såg det ut...   så här.   I nästa minut (nåja, kanske inte bokstavligen då ;) såg det ut...     SÅ HÄR ! !     Ohh, vad det blev fint!   Toppar man dessutom med en vätte...   ja, då blir det ju helt makalöst...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Gästbok

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Värdering


Skapa flashcards