Ymer Gusten & Co

Direktlänk till inlägg 12 maj 2010

Råd i förkylningstider

Av Larsson - 12 maj 2010 15:08

 
Jag som trodde goda råd var dyra. Men icke! Här kommer de alldeles gratis från omtänksam bloggläsare. Tack snälla A-K!
 
Nu ska vi se vad här står...läs, läs...mummel, mummel...jasså!...läs, läs....
 
 
**********

 
Snufva.
 

Den vanliga arten däraf går oftast öfver af sig själf efter några dagars förlopp. Om man har benägenhet för att vid hvarje än så lindrig förkylning få snufva, bör man härda näsans slemhinna genom att taga näsdusch. Enklaste sättet härför är, att man hvarje morgon uppdrager i näsan (VA????) icke för kallt vatten (jasså, bara vanligt vatten) till sådan mängd, att det rinner ut genom munnen.

 

Snufvan är smittosam. (tell me about it!!!) Om modren eller sköterskan har snufva och begagnar sin näsduk för att putsa ett barns näsa, kan detta lätt blifva smittadt. Är det fråga om ett dibarn, kan detta blifva en allvarsam historia nog, enär barnet då icke kan andas, när det diar.

När man har snufva, skall man därför icke heller begagna samma näsduk, (samma näsduk som vem då, undrar man ju genast??) emedan man då gång på gång kan på nytt smitta sig själf.

 

 
**********
 
"FÖRKYLNING, ATT UNDVIKA

Att skydda sig mot förkylning går ej genom att vara överdrivet rädd om sig utan genom förståndig härdning och ett hygieniskt levnadssätt. Alla, och i synnerhet de som äro ömtåliga för kyla, böra vid vinterns början försöka härda sig. Därigenom kan deras ömtålighet i betydlig mån om ej fullständigt övervinnas. Daglig och grundlig vädring av bostaden, (check!) daglig motion i fria luften, (check!) dagliga bad eller heltvättningar (absolut! framförallt plock av navelludd) i förening med sund och närande föda, tillräcklig sömn och regelbunden tarmverksamhet (nu tycker jag det börjar bli liiiite väl privat...) äro förträffliga medel att stärka kroppen och stålsätta den mot temperaturväxlingar.
Om sommaren korta bad i sjö- eller havsvatten samt luftbad. (luftbad??? stå där på altanen och blotta sig. Det skulle se ut det!) Har man redan blivit förkyld, är sprit med svarta vinbär ett utmärkt medel. (AHA! nu börjar det likna nåt!! :) Då bären äro mogna, plockas de på buteljer, som sedan fyllas med sprit eller brännvin. Ett (ett?? låter som en väldigt låg dos...) vinglas tages därav när man känner sig förkyld" 

av Husmodern och Öfversköterskan A-K

 
 
********** 
 
Rediga råd detta, måste jag säga. Verkligen något att ta fasta på.

Speciellt det där med svarta vinbär..... 
*mot "medicinskåpet"!!!!*

 

 

 
ANNONS
 
Qsinen

Qsinen

12 maj 2010 22:07

Vicken jobbig text!!!
Kan du inte bara skriva att ett glas vin om morgon middag och kväll och du håller dig frisk. Häpp!

http://www.dogart.se

 
Ingen bild

Larsson

12 maj 2010 23:48

Qsinen; Hahaha!!! Men du känner ju mig - jag ÄLSKAR att brodera ur texten :)

Fast i det här fallet var det inte jag som "sydde" - det var ju A-K! Och jag såg INGEN anledning att göra en sammanfattning ;)

 
irene

irene

13 maj 2010 09:07

Näsdusch? Tills det rinner ut genom munnen? Nja, där känner jag mig LITE tveksam måste jag säga.

Med vad gäller vinet är jag helt med. Fast doseringen måste ju ha blivit fel.

http://vastgotaspetsochtradgard.blogspot.com

 
Lott

Lott

13 maj 2010 12:46

Hm... luftbad. Det tycker jag låter som det allra bästa tipset! *jaaaaaa klääär ja klär av mig naaaaaken*

http://lottiestrin.blogspot.com

 
Kerstin

Kerstin

13 maj 2010 13:57

Whisky ska vara bra har jag hört. Men det förutsätter att man gillar whisky, vilket inte jag gör. Så några glas vin om dagen tycker jag låter som det enda rätta.
Krya på dig!

http://kerstinnilsson.blogspot.com

 
Ingen bild

Larsson

13 maj 2010 17:11

Irene; Jag tror den rätta dosering ska vara ett glas per kilo kroppsvikt. Visst då?

Lotti; Jo, förvisso. Då kanske det kommer en alldeles speciell doktor. Och för mig till ett alldeles speciellt sjukhus där de har alldeles speciella piller. DE kanske hjälper mot förkylning!

Kerstin; Nix! Det var inte "det enda rätta". Jag har nämligen provat och det hjälpte icke.
Fast...det blev ju lite roligare...hick! ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Larsson - 17 juni 2012 00:54

               Detta, mina vänner & bekanta och nära & kära, blir det sista inlägget i Ymer & Co.   I snart fem års tid har jag skrivit i denna blogg men nu känner jag att det är dax att avsluta. Jag vill från mitt hjärta tacka alla er s...

Av Larsson - 9 juni 2012 22:00

  Hem till mig leder ingen motorväg. Nix, här pratar vi krokig grusväg. Och kör man grusväg så går det ju inte så fort och det är bra för då hinner man se vad som finns vid sidan av vägen. Som rådjur, harar och älgar t ex.   Men ibland får man ...

Av Larsson - 8 juni 2012 11:00

    - Tja! Kan du leken Tafatt? Det går ut på att du springer och vi ska jaga ifatt dej. Fast vi kör en i taget så att du ska ha en chans, he he he     - Du menar så här?       Sen blev det ett kutande och ett springande så de...

Av Larsson - 8 juni 2012 00:00

  "Mitt sommarloooov, vad jätteskönt mitt soooommarlov ska bli..."     Nu sjunger väl inte Grabbarna precis.  Och inte har de lov heller men glädjen de känner över att sommaren är här (det står det iaf i almanackan) det kan man inte ta mi...

Av Larsson - 7 juni 2012 14:00

  Först såg det ut...   så här.   I nästa minut (nåja, kanske inte bokstavligen då ;) såg det ut...     SÅ HÄR ! !     Ohh, vad det blev fint!   Toppar man dessutom med en vätte...   ja, då blir det ju helt makalöst...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Gästbok

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Ymer Gusten & Co med Blogkeen
Följ Ymer Gusten & Co med Bloglovin'

Värdering


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se